T.C. Mİllî Eğİtİm BakanlIğI
MERSİN / TOROSLAR - Kadri Şaman MTSO Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi

Bilişim Teknolojileri Alanı

Bilişim Teknolojileri Alanı

 

Bilişim Teknolojileri; bilgisayar sektöründeki gelişmelerin sonucunda ortaya çıkmış ve verileri saklamak, iletmek ve işlemek için kullanılan bilgisayar donanım ve yazılım teknolojilerini içeren bir alandır.

Katma değeri oldukça yüksek olan bilişim sektörü, gelişmiş ülkelerde gözde sektörlerin başında gelmektedir. Ülkemizde işletmeler kurumsallaşma yolunda hızla ilerledikçe Bilişim Teknolojileri alanına olan ihtiyaç daha da artmaya başlamıştır. Bu sebepten, Bilişim Teknolojileri alanında yeterlik sahibi insanlara çok ihtiyaç duyulmaktadır.


Bilişim Teknolojileri AlanıWeb Prog. Lab.Veritabanı Prog.Lab.Teknik Servis AtölyesiTeknik Servis Atölyesi

BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI

ALANIN TANIMI

Bilişim Teknolojileri Alanı ; bilgisayar sistemlerinin ve yazılım uygulamalarının tasarlanması,  geliştirilmesi,  bakımı ve entegrasyonunu içerir.

Günümüzde bilgisayar sistemlerinin kullanım alanları ve yazılımların kontrol ettiği sistemler düşünüldüğünde, yazılımların ülkelerin ekonomisine katkı sağlayan önemli faktörlerden biri olduğunu söylemek yanlış olmayacaktır. Ülkelerin ekonomilerine ve gelişmişlik düzeylerine olan etkileri arttıkça, gereksinimlere uygun, güvenilir ve kullanışlı yazılımların geliştirilmesinin önemi artmıştır.

KİMLER BU ALANI SEÇMELİDİR?

Bilişim Teknolojileri alanında eğitim süresi içerisinde  daha başarılı olunabilmesi için öğrencinin, sistemli düşünme gücüne sahip, araştırmacı, yabancı dilleri öğrenmeye yatkın, tasarım yapabilme yeteneğine sahip , matematiğe ilgili ve bu alanda başarılı, dikkatli, sabırlı , kendini yenileyebilen ve bilgisayar başında zaman geçirmekten hoşlanan kimseler olmaları gerekmektedir.

YENİ ÖĞRETİM PROGRAMI

MEB 2020-2021 Öğretim yılından başlanmak üzere, Meslek Liselerinde yeni öğretim programına geçmiştir.

Yeni Öğretim Programının Amacı :
Bilişim teknolojileri son yıllarda baş döndürücü bir hızla gelişerek tüm dünyada yaygın hâle gelmiştir. Bu gelişim hayatı bir yandan kolaylaştırmış, diğer yandan da veri güvenliği ve kişisel güvenliğin korunması sorunlarını ortaya çıkarmıştır. Gelişen teknoloji ile üretilen yazılımların, teknolojilerin ve sağlanan hizmetlerin herkes tarafından kullanılabilmesi için özellikle hızla küreselleşmiş olan bu sektörde rekabet büyük yoğunluk kazanmakta ve sektörün korunması ve rekabet gücünün geliştirilmesi için özel politikalar uygulamaktadır.

YENİ ÖĞRETİM PROGRAMININ ESASLARI

  1. Program dört yıl olarak tasarlanmıştır 
  2. 9. sınıfta, alana ait temel mesleki becerileri kapsayan derslere, 10 ve 11. sınıflarda ise dala ait mesleki becerileri kapsayan derslere yer verilmektedir. 12. sınıfta Anadolu teknik programında akademik destek dersleri, Anadolu meslek programında ise işletmelerde mesleki eğitim ve seçmeli meslek dersleri uygulanır 
  3. Dal eğitimine; bölgesel ve sektörel ihtiyaçlar, okulun donanımı, öğretmen durumu ve fiziki kapasitesi ile öğrencilerin ilgi ve ihtiyaçları dikkate alınarak devam edilmektedir. 
  4. Merkezi sınav puanıyla yerleşen öğrenciler 12. sınıfta akademik destek derslerini tamamlayarak Anadolu teknik programından veya isteğe bağlı olarak seçmeli meslek dersleri ile işletmelerde meslek eğitimini tamamlamaları hâlinde Anadolu meslek programından mezun olurlar. 
  5. Anadolu meslek programına ortaöğretim kayıt alanına göre yerleşen öğrenciler; ilgili mevzuat doğrultusunda gerekli şartları taşıması hâlinde Anadolu teknik programına geçiş için başvurabilir. 
  6. Anadolu meslek programına devam eden öğrenciler 12. sınıfta seçmeli meslek dersleri ile birlikte işletmelerde meslek eğitimine devam edecektir. 
  7. Meslek dersleri içinde (*) ile belirtilen dersler, alan ve dalın başarılması zorunlu dersleridir. Bu dersler, Millî Eğitim Bakanlığı Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği uyarınca yılsonu başarı puanı ile başarılı sayılamayacak derslerdir. 
  8. Mezun olan öğrencilerimiz teknisyen unvanını ve iş yeri açma belgesini alırlar.  


14-12-2022

  

  Açıklama:  9., 10. ve 11. sınıflar 2020 yılında uygulanmaya başlanan yeni sisteme göre; 12. sınıflar eski sistee göre  eğitim alacaklardır.

 

 DALLAR (Yeni sisteme göre)  

1. YAZILIM GELİŞTİRME DALI

  • Nesne tabanlı programlama teknikleri ile proje yapma, geliştirme, veri tabanı kullanım yöntemlerini uygulama, 
  • İş sağlığı ve güvenliği tedbirlerini alarak giriş ve çıkış cihazları, sensörler, göstergeler, ekranlar ve motorları kullanarak işlevsel bir aygıt oluşturma,
  • Web sitesi tasarımı, dinamik programlama, veri tabanı işlemleri ve web sitesini yayınlama,
  • Mobil uygulamalar yapma,
  • Görüntü işleme ve görsel efekt tekniklerini uygulama

MEZUN OLDUKTAN SONRA

Meslek lisesinden mezun olanlar teknisyen unvanı ve işletme açma belgesine sahip olur. Yüksek öğretim kurumları  sınavında başarılı olanlar Lisans programlarına, Temel yeterlilik testinde başarılı olanlar ile meslek yüksek okullarının ilgili bölümlerine ek puan alarak  devam edebilirler, meslek yüksek okullarını bitirenler ise  dikey geçiş sınavı ile lisansa programlarına geçebilirler.

İŞ ALANLARI NELERDİR?

Bilişim teknololieri alanından mezun olanlar,Seçtikleri dal meslekte kazandıkları yeterlilikler doğrultusunda;

•Bilgisayar teknik servis hizmeti veren bilgisayar firmalarında,

•Kamu kurum ve kuruluşlarda,

•Ağ kurulum ve yönetimi hizmeti veren yada bu hizmete ihtiyaç duyan firmalarda,

•Kullanıcı arayüzüne sahip uygulama, ve veri tabanı programları kullanımı ve yönetimi hizmeti veren firmalarda ,

•Web tasareımı hizmeti veren yada web ortamında çalışan etkileşimli programlar hazırlayan yazılım şirketleirnde çalışabilirler.

•Aynı zamanda ağ işletmeleri,

•bilgisayar satış ve teknik destek firmaları,

•bankalar,

•sigorta şirketleri,

•ticari kuruluşlar,

•internet servisi sağlayıcıları,

•internet yayıncılık şirketleri,

•radyo televizyon şirketleri,

•araştırma şirketleri,

•borsalar,

•lojistik firmaları ve

•hizmet sektöründe yer alan kamu kuruluşlarında geniş iş alanlarına sahiptir.    

ÜNİVERSİTE (2 YILLIK)

Ek-Puan ile yerleşilebilecek ön lisans  Programları

14-12-2022

ÜNİVERSİTE (4 YILLIK)

Aşağıdaki bölümleri sadece Bilişim Teknolojileri Alanından mezun olanlar tercih edebileceklerdir.

M.T.O.K. kısaltmasının açılımı Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumları olmaktadır. Bu sistemin amacı meslek lisesi mezunlarının daha önce katsayı farkından ötürü tercih edemedikleri mühendislik bölümleri gibi üst düzey bölümleri tercih edebilmeleri için yapılmış bir düzenlemedir. Mesleki ve Teknik Ortaöğretim Kurumlarının kısaltılmasıdır. Üniversite kılavuzunda bir bölümün yanında eğer M.T.O.K. yazıyorsa; bu, o bölüme öncelikli olarak ilgili meslek lisesi programlarından mezun olanların yerleşebileceği anlamına gelmektedir. Tercih eden meslek lisesi mezunları yerleştikten sonra kontenjan kalırsa, yeterli puanı almaları şartıyla anadolu lisesi ya da diğer alan mezunları yerleşebilirler.

14-12-2022

 

 

Paylaş Facebook  Paylaş twitter  Paylaş google  Paylaş linkedin
Yayın: 17.10.2017 - Güncelleme: 12.12.2024 12:53 - Görüntülenme: 7747
  Beğen | 1907  kişi beğendi