Akran zorbalığı, bir ya da daha fazla çocuğun, kendisini savunmaktan aciz olarak algıladığı diğer bir çocuğa zarar vermeyi ya da onu rahatsız etmeyi amaçladığı, çok boyutlu sorunlara neden olan davranışlarıdır. Bu durum tüm dünyayı ilgilendiren, okul ortamını olumsuz etkileyen ve her insanın güvenli bir ortamda öğrenme hakkını zedeleyen evrensel bir sorundur. Farklı kültürlerde yapılan çalışmalarda zorbalık prevelansının %9-%62.5 arasında değiştiği görülmüştür.
2016-21 Çocuk Hakları Stratejisinde çocuklar için eşit fırsatlar ve şiddet içermeyen bir hayat; çocukların katılımı konuları öncelik olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda Konsey, okullarda yaşanan şiddet olaylarını önlemek ve güvenli ve olumlu bir okul iklimi için uygulanan zorbalığı önleme eğitim programlarını desteklemektedir.
Son yıllarda ortaöğretime geçişte uygulanan adrese dayalı yerleştirme sistemi okulumuzdaki eğitim süreçlerinin planlanması açısından önemli bir dönüm noktası olmuştur. Değişen hinterlandı ile birlikte iki ayrı kozmopolit yapı arasında kalmış, parçalanmış, göçle gelmiş sosyo-ekonomik yapısı birbirinden farklı ailelerin çocuklarının yer aldığı çok kültürlü demografik yapıya dönüşen okulumuzda akran zorbalığının görülme sıklığı artmıştır.
Okulumuzda zorbaca davranışların çözümü konusunda yetersiz kalan ve sadece geleneksel disiplin yöntemlerini kullanan öğretmenlerimiz, öğrencilerin zorbaca davranışlarını ortadan kaldırma noktasında daha etkin, yaratıcı ve çözüm odaklı yaklaşımların kullanımına yönelik temel beceri, bilgi ve yetkinliklere ihtiyaç duymaktadırlar. Avrupa'da bu konuda uygulanan çalışmalar, zorbalığı önlemek için öğrencilerin sosyal, duygusal öğrenme ve empati becerilerini geliştirmeyi hedefleyen programların etkili olduğunu ortaya koymaktadır. Bu noktada bir çok araştırma sonucu, yaratıcı drama yaklaşımının ve uygulamalarının öğrencilerin empati, sorumluluk duygusu ve olumlu sosyal davranış alternatiflerini geliştirmek için kullanılacak en etkili yöntemlerden biri olduğunu belirtmektedir.
Projemizin amaçları; öğretmenlerimizin akran zorbalığını önlemede yaratıcı dramayı kullanmalarına yönelik bilgi, beceri ve yetkinliklerini geliştirmek,
Okul öğretmenlerini ve yöneticilerini, bütüncül bir yaklaşımla zorbalık olaylarının üstesinden gelmek için sürdürülebilir sınır-ötesi işbirliği ile AB standartlarında beceri, bilgi ve yetkinliklerle donatmak,
Öğretmenlerimizin dil becerilerini geliştirmek,
İşbirliği yapılan kurumlar ile sürekli iletişim halinde olup geleceğe yönelik uluslararası çalışmalar gerçekleştirmek
Bu konudaki uygulamalarıyla ülkemizde ve Avrupa'da örnek, uluslararası projelerde daha yetkin, daha aktif ve uluslararası nitelikte eğitim veren bir kurum olmaktır.
Projemiz Mersin ili Toroslar ilçesine yer alan Kadri Şaman Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde görev yapan yaratıcı drama sertifikasına sahip farklı branşlardan öğretmenler, rehberlik öğretmeni ve müdür yardımcısı olmak üzere toplam 12 personele yöneliktir.
Projemiz 02/09/2019 tarihinde başlayacak ve 13 ay sürecektir. Projemiz İspanya bir yapılandırılmış kursa katılım ve Portekiz'de bir işbaşı gözlem faaliyetlerini içermektedir. Katılımcılarımız Proje Ekibi tarafından seçilecek, katılımcıların etkinliklere hazırlıkları ve faaliyetlerin sorunsuz ve verimli şekilde sonuçlanması için gerekli çalışmalar yapılacaktır. Yapılandırılmış kursta katılımcılarımız, Akran Zorbalığını Önlemede Yaratıcı Drama kullanımı konusunda gerekli olan bilgi, beceri ve yetkinliklerini geliştireceklerdir. İşbaşı gözlemde katılımcılarımız, okul öğretmenlerini ve idari personelini, bütüncül bir yaklaşımla zorbalık olaylarının üstesinden gelmek için gerekli olan temel beceri, bilgi ve yetkinliklerle donatmayı amaçlayan önleme programlarına yönelik iyi uygulamaları okulumuza transfer edecek bilgi, beceri ve yetkinlikleri yerinde inceleme ve deneyim paylaşımı yöntemleriyle öğreneceklerdir. Projeyi ve katılımcılarımızı izleme ve değerlendirme çalışmaları ortaklarımızla işbirliği içerisinde yürütülecektir. Proje sonuçlarımızın yerel ve uluslararası tüm ilgili kişi ve kurumlarla paylaşılması için kapsamlı yaygınlaştırma ve görünürlük faaliyetleri düzenlenecektir.
Proje sonunda, tüm katılımcıların zorbalığın önlenmesinde yaratıcı dramanın kullanılması ve bütüncül okul yaklaşımını içeren politikalar oluşturulması konusunda edindiği bilgi, beceri ve kazanımları etkin kullanabilmeleri beklenmektedir. Böylece öğrencilerimizin sosyal ve iletişim becerileri geliştirilecek, saldırgan davranışları ve akran zorbalıkları azalacak, öğrenciler arasında empati, sorumluluk duygusu ve olumlu sosyal davranış alternatifleri geliştirilecek, bu sayede okulumuz, öğrencilerimizin yalnızca akademik beceriler elde edeceği yerler değil, sosyal ve duygusal becerilerini de geliştirebileceği olumlu bir iklime sahip güvenli bir okul olarak, il genelindeki diğer eğitim kurumlarına ve karar verici mercilere de model olacaktır.